Als u meer wilt weten over Vrienden op de Fiets en het coronavirus, klik hier 
Het Prikbord is weer open, plaats vanaf vandaag uw oproep voor een fiets- of wandelmaatje!  En: u kunt jammer genoeg voorlopig geen lidmaatschap cadeau geven. 

Vrienden op de Fiets bestaat inmiddels meer dan 35 jaar. Jaren waarin tienduizenden Vrienden en gastadressen tienduizenden mooie herinneringen hebben opgedaan. We hebben eens een aantal van hen naar hun wandel- en fietsavonturen gevraagd. 

Hilde Govaerts

St. Kruis, Brugge (B)

Vegetarisch koken is een van mijn specialiteiten. Als gasten dat willen, zet ik zo een verse maaltijd voor ze op tafel. En willen ze nog even de stad in voor ze verder fietsen? Later de bagage hier oppikken is geen probleem!
Waarom bent u gastadres?
Twintig jaar geleden had ik een eigen B&B. De ongedwongen sfeer en vrijheid vond ik altijd erg leuk. Dat veranderde toen B&B’s steeds meer in opmars kwamen en commerciëler werden. Nu ik gastadres ben, ga ik eigenlijk weer terug naar die fijne begintijd.
Welk gevoel geeft u gasten mee?
Na een hele dag fietsen is lekker uitrusten toch wel erg fijn. Dat kan hier, in een ruime en comfortabele logeerkamer. Ze mogen trouwens van alle ruimtes gebruikmaken. Of dat nou de woonkamer is, of mijn grote trots: de wilde tuin met paadjes, bloemen, waterpartij en moestuin.
Wat staat er ’s ochtends op uw ontbijttafel?
Een goed begin van de dag is belangrijk, zeker als je een fietstocht voor de boeg hebt! Daarom maak ik een gezond en energierijk ontbijt. Gasten krijgen een variatie van brood, vezels, granen, fruit en groente. En ook de verse eitjes van onze eigen kippen en zelfgemaakte confiture ontbreken niet. We zijn geen grote vleeseters, dus dat zetten we niet snel op tafel. Als gasten erom vragen, kan het natuurlijk wel. Ze moeten met een voldaan gevoel weer op de fiets stappen.

Jepke Versnel

Utrecht

Ik weet nooit precies waar ik terechtkom, hoe de kamer eruitziet of welke mensen ik tref. Dat persoonlijke vind ik heel leuk.
Jepke Versnel uit Utrecht gaat elk jaar een paar keer met haar moeder op pad. Samen wandelen ze kilometers door Nederland of Engeland. Ook alleen gaat Jepke er regelmatig op uit, wandelend of op de fiets.
Wat vind je zo leuk aan Vrienden op de Fiets?
‘Een overnachting op een gastadres is een ervaring. Je komt bij mensen thuis, en dat is veel leuker dan wanneer je in een hotel of bij een bed & breakfast slaapt. Ik weet nooit precies waar ik terechtkom, hoe de kamer eruitziet of welke mensen ik tref. Dat persoonlijke vind ik heel leuk. Ik kan dan gewoon even legaal nieuwsgierig zijn, haha.’
Je bent al bij meer dan twintig gastadressen geweest. Welke overnachting staat je het meest bij?
‘Mijn moeder en ik zouden acht dagen gaan lopen, maar door een ontstoken blaar moest zij op de vierde dag afhaken. Ik wilde toch graag door en besloot nog twee dagen over het Marskramerpad richting Utrecht te lopen. Bij Leusden zou ik overnachten. Toen ik het gastadres belde en vroeg of ze nog plek hadden, waren ze door het dolle heen. Ik was hun eerste gast! Het was een creatief echtpaar, zij schilderde en hij schreef. Hun zoon gaf me een uitgebreide rondleiding en ik mocht ’s avonds gezellig mee-eten. Ik werd echt als een koningin onthaald.’
Hoe zorg je voor blijvende herinneringen aan je overnachtingen?
‘Ik ben van huis uit fotograaf en maak van elke overnachting een fotoserie. Elke keer als ik ergens slaap, of het nou bij een gastadres is of in een hotel, neem ik mijn analoge camera mee en maak ik een foto van de slaapplek en het ontbijt. Het idee ontstond toen ik bij een gastadres aan het ontbijt zat. Het viel me op dat iedereen dat op zijn eigen manier aanpakt. De een zegt: pak maar wat uit de koelkast, de ander dekt uitgebreid de tafel en maakt versgeperste jus. Het zegt zoveel over de mensen die de overnachting aanbieden. Ik heb nu van tien gastadressen een reportage gemaakt. Ooit hoop ik ze ergens te kunnen exposeren.’

Wouter Muller

Delfgauw, Zuid-Holland

Na een welkomstdrankje maak ik ze snel wegwijs. Gasten krijgen een eigen sleutel en zijn vrij om in en uit te lopen. Hebben ze e-bikes? Dan bied ik altijd aan de accu’s even op te laden.
Legt u uw gasten graag in de watten?
Jazeker! Ik kook graag en vraag gasten altijd of ze zin hebben aan te schuiven bij het diner. Ik pak het dan groots aan. Arriveren ze ’s avonds? Grote kans dat de coq-au-vin al staat te pruttelen. Ze hoeven niet met ons te eten, maar we vinden het wel érg gezellig.
Waarom is gastadres zijn zo leuk?
Het is toch een bepaald type mens dat hiervoor kiest. Vaak avontuurlijk, ondernemend en open. Zo zijn wij zelf ook. We maken de gekste dingen mee. Een tijd terug logeerden twee Schotten van midden zestig bij ons. Ze kwamen aanzetten op de oudste toerfietsen die je je maar kan voorstellen! We hebben samen gegeten en nog een drankje gedaan in de tuin. Ze nodigden ons zelfs uit om een keer bij hun te logeren.
De tuin, daar bent u trots op toch?
Nou en of. Het is echt een idyllisch plekje. Er hing zelfs een enorme foto van onze tuin bij Ikea, als modeltuin. Bij mooi weer mogen onze gasten natuurlijk lekker in de tuin zitten. Ik ben ook trots op de ruime gastenkamer. Het is een forse zolderkamer, mét dakkapel en een mooi bed.

Bertiel Schreuders

Roosteren, Limburg

Ik ontvang mijn logées met een kopje koffie of wat fris, en maak even een praatje. Na het opbergen van de wandel- of fietsspullen, wijs ik ze graag de weg. Ze mogen bij mij thuis gaan en staan waar ze willen.
Wat maakt gastadres zijn zo leuk?
Sinds mijn kinderen de deur uit zijn, woon ik alleen. Daarom vind ik gastvrouw zijn érg leuk. Als fervent fietsliefhebber luister ik graag naar de boeiende fiets- of wandelverhalen van gasten. En elke gast is weer anders. De een houdt van gezelligheid, de ander is gesteld op privacy. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om te komen logeren. Mij maakt het niet uit. Ik ben blij dat ze er zijn.
Welke reactie hoort u vaak?
Bijna iedereen vindt mijn huis leuk. En dat is het ook! Het stamt uit 1858 en is door de houten balken en grove, scheve muren heel charmant. Geen hoek in mijn huis is recht. Lange mensen moeten wel bukken hier en daar, maar het is echt knus en gezellig. Maar ik heb natuurlijk wel een moderne keuken en badkamer.
En hoe is de omgeving?
Geweldig. Ik woon op 50 meter van de Maas, middenin de natuur. Aan het eind van de straat kun je België zien liggen. Dat maakt het een goede uitvalsbasis voor fietstochten naar onze zuiderburen. Maar je verkent ook eenvoudig dit stukje van Nederland, en na een kwartiertje fietsen zit je al in Duitsland. Er zijn veel mooie fietsknooppunten. Vooral in België. Ze hebben daar goede fietspaden en bewegwijzering. Wat mij betreft is deze omgeving een waar fietsparadijs.

Daan Verhees

Deurne, Noord-Brabant

Het is heel bijzonder om bij mensen thuis te komen. Daardoor leer je een stad of dorp anders kennen dan wanneer je in een hotel of B&B slaapt
Daan Verhees uit het Brabantse Deurne ging op fietsvakantie in Nederland met vrouw én kind. Zijn dochtertje van anderhalf stal de show op elk gastadres.
Welke route fietsten jullie?
We startten in Vlissingen en volgden de Noordzeeroute (LF1) richting Den Haag. Daar sloegen we rechtsaf, waarna we dwars door Midden-Nederland naar Enschede gingen. In totaal zijn we ruim anderhalve week onderweg geweest en overnachtten we bij acht gastadressen.
Hoe was het om met jullie dochtertje van anderhalf op pad te zijn?
Dat ging eigenlijk fantastisch. Ze is een relaxt kind, ze slaapt goed. Dat gaf ons het vertrouwen om dit avontuur aan te gaan. Vanuit het kinderzitje voorop keek ze lekker rond en als ze moe werd sliep ze in de fietskar. We moesten wel ons ritme aanpassen natuurlijk. We namen langere pauzes en hadden alle gastadressen van tevoren al gereserveerd. Op elk gastadres werden we met open armen ontvangen. Onze dochter stal steevast de show, want ze was overal de jongste bezoeker ooit.
Dit was jullie eerste avontuur met Vrienden op de Fiets. Hoe is het bevallen?
Het is heel bijzonder om bij mensen thuis te komen. Daardoor leer je een stad of dorp anders kennen dan wanneer je in een hotel of bed & breakfast slaapt. We konden ’s avonds niet op onze kamer blijven, omdat onze dochter daar sliep. Daarom moesten we wel in de woonkamer of de tuin gaan zitten. Zo ontstonden op veel gastadressen mooie gesprekken. We hebben allerlei levensverhalen gehoord.
En jullie dochtertje, hoe vond die het?
In het begin was ze heel verlegen en durfde ze niet zoveel te zeggen als we aankwamen bij een gastadres. Maar ze werd steeds losser. Op het eind gaf ze de mensen een handje en zat ze lekker te kletsen. Heel mooi om te zien. En als we het nu thuis over fietsen hebben of de fietskar pakken, wordt ze helemaal enthousiast. Dus ja, zij heeft er ook van genoten. Voor herhaling vatbaar dus!

Carla Blom

Sint Maarten, Noord-Holland

Ik ben heel flexibel. Mensen moeten zich hier prettig voelen, daarom vraag ik altijd hoe ze het willen. Belt een gast op het laatste moment? Dan is dat vaak geen probleem. We regelen het wel!
U bent nog niet zo lang gastadres, is het spannend?
Vooral het eerste bezoek vond ik spannend. Je spreekt iemand aan de telefoon en hebt een bepaald beeld in je hoofd van hoe iemand is. Grappig genoeg klopte er niets van. Het was meteen hartstikke leuk en gezellig. Nog steeds ben ik bij elke gast nieuwsgierig. Wat voor mensen zijn het? Wat zullen ze van deze plek vinden?
Leukste ervaring tot nu toe?
Een stel uit België kwam om kwart voor zeven ’s avonds aan en had nog niet gegeten. Ik zei: “Nou, we hebben nog eten genoeg hoor. Als je wilt, maak ik het warm voor jullie”. Lekkere salade erbij, en klaar. Die mensen waren er zó blij mee. Dat maakt gastadres zijn enorm leuk. We hebben ’s avonds nog gezellig een paar uurtjes buiten zitten kletsen, alsof we elkaar al jaren kenden.
Waar bent u trots op?
Toen de kinderen het huis uit gingen zei ik tegen m’n man dat ik me wilde inschrijven bij Vrienden op de Fiets. Gewoon om te proberen. Zo gezegd, zo gedaan. In mijn hoofd wist ik al hoe de kamer moest worden. Lichte muren, donkergrijze gordijnen en kleurige spulletjes. Het resultaat ziet er mooi uit en ik krijg vaak complimentjes. Soms laten mensen spontaan een handgeschreven briefje achter. Die plak ik in een boekje.

Martha Bakker

Heerhugowaard, Noord-Holland

We zijn altijd thuis om onze gasten te ontvangen. Als ze het leuk vinden, drinken we samen een cappuccino of iets fris. Bij mooi weer doen we dat gezellig in onze tuin.
Wat maakt gastadres zijn zo leuk?
Mijn man en ik zijn zelf ook fiets­liefhebbers. Daarom is het contact eigenlijk altijd meteen leuk. We maken het onze gasten graag naar de zin. Het ontbijt met warme broodjes serveer ik op ons mooiste servies. En ik leg ook vaak een roos uit onze tuin op het bord. Gewoon als extraatje. En bij vertrek geef ik een krenten­bol en pakje fris mee voor onderweg. We horen vaak dat alles zo goed geregeld en lekker schoon was. Daar zijn we trots op.
Al 20 jaar gastadres, welke ontmoeting is u bijgebleven?
Een aardige meneer logeerde hier meerdere keren. Hij keek dan altijd samen met ons naar het journaal, ook al had hij een eigen tv op zijn kamer. Later kwam hij dan ook nog even naar beneden voor een glaasje wijn. Op een avond draaiden we muziek die hij erg mooi vond, vooral het nummer Ave Maria van Filippa Giordano. Hij vroeg of hij het nog een keer mocht horen. Na zijn bezoek ontvingen we een brief van zijn vrouw. Ze schreef dat hij ongeneeslijk ziek was en niet meer langs kon komen. We schreven een brief terug, en stuurden de cd en een grote kaars mee. Na zijn overlijden kregen we een weer een briefje van zijn vrouw. Daarin stond dat onze kaars op zijn kist had gestaan, en de cd was gedraaid tijdens de dienst. We kregen er kippenvel van.

Pita Aberson

Ruinerwold, Drenthe

We wonen op het platteland, en er zijn geen restaurants in de buurt. Daarom kook ik graag een warme maaltijd voor mijn gasten, met verse ingrediënten uit onze eigen groentetuin.
Wat betekent gastvrijheid voor u?
Ik kom uit een grote boerenfamilie. Mijn moeder was zéér gastvrij. De deur stond altijd open: voor familie, maar ook voor de melkboer of postbode die even aanwaaide voor een kop koffie. En als iemand wilde aanschuiven bij het eten kon dat ook altijd. Ik ben opgegroeid met veel gezelligheid aan de keukentafel en vind het leuk om ook op die manier gastvrij te zijn.
Waarom wilde u gastadres worden?
Toen ik met pensioen ging, wilde ik drie dingen: kippen, leuk vrijwilligerswerk én gastadres worden. Die kippen had ik al vlot, leuk vrijwilligerswerk ook. Omdat onze kinderen al lang de deur uit zijn, knapten we de lege slaapkamers op. We hebben nu twee prettige slaapplekken voor gasten. En dat vind ik leuk – juist in een tijd waarin iedereen zijn huis afschermt. Ik ontmoet graag nieuwe mensen, dat verbreedt je blik.
U slaapt zelf ook bij gastadressen. Wel eens iets afgekeken?
We waren een keer op een adres dat mooie, schone badjassen had. Dat vond ik zo handig dat ik zelf thuis ook een paar heb opgehangen. Als gasten na een fietstocht of wandeling even willen douchen, hoeven ze niet alle kleding mee te slepen naar de badkamer. Ook logeerde ik ergens waar je koffie en thee kon zetten op je kamer. Dat kan bij ons nu ook. Fijn om zelf een kopje thee te kunnen maken voor het slapengaan.

Bea Tilanus

Mheer, Limburg

Een kop koffie of thee met een lekkere koek bij aankomst, dat hoort er wel bij. En tijdens het verblijf leg ik ze ook in de watten. Ze moeten met een warm gevoel weer vertrekken.
Wanneer besloot u gastadres te worden?
Mijn man en ik kochten dit huis ruim 20 jaar geleden, en toen wisten we al dat we gastadres wilden worden. We hadden zelf vaak bij gast­adressen gelogeerd en vonden dat altijd gezellig. Zo ongedwongen en informeel. En met twee woonkamers en badkamers hadden we toch meer dan genoeg ruimte om gasten te ontvangen.
Wat maakt het zo leuk om gastadres te zijn?
Inmiddels ben ik weduwe, dus vind ik het gezellig als er mensen over de vloer komen. Ik maak altijd leuke dingen mee. Zo kwam een gast, die van beroep imker was, een paar weken na zijn bezoek terug om een potje honing te brengen. Leuk toch!
Welk gevoel geeft u gasten mee?
Ik woon in een prachtige omgeving, in het mooiste dorp van Limburg. Mijn huis staat in een klein dalletje. Ik voel me gezegend dat ik zo mag wonen, en ik wil mijn gasten dat ook graag laten beleven. In het gastgedeelte staat een kast met allerlei info over de omgeving: van fotoboeken tot praktische toer­gidsen. Ze kunnen er lekker in bladeren en zo de Limburgse sfeer proeven. Aan de muur hangen spullen van lokale artiesten. En op de gedekte ontbijt­tafel ontbreken de Limburgse lekkernijen en appelstroop van de lokale boer niet. Een goed ontbijt vind ik belangrijk; gasten moeten een flinke bodem hebben waar ze de hele dag op kunnen teren.

Zoeken

Read in English

LET OP: SITE NIET BEREIKBAAR VAN 24 – 31 MAART.

Beste Vrienden en gastadressen,

Achter de schermen werken wij aan een nieuw ICT-systeem. Het gaat aan het einde van de maand ‘live’. Daarom zal de website van woensdag 24 maart tot en met dinsdag 31 maart worden afgesloten. Vanaf 01 april bent u hier weer van harte welkom en is bijna alle service weer beschikbaar. In de tussentijd verwijzen we u graag naar het boekje en uiteraard is de helpdesk bereikbaar voor vragen.

Na 1 april zijn er een paar extraatjes waar u waarschijnlijk even op moet wachten. Zo is het prikbord voor het vinden van een fiets-of wandelmaatje niet gelijk terug. Ook het cadeaulidmaatschap dat u mogelijk aan een goede vriend wil geven is tijdelijk niet af te sluiten. We proberen dit zo snel mogelijk in orde te maken.

Waarschuwing: bewaar alstublieft zélf ergens uw favoriete gastadressen en de informatie en contacten van het prikbord. We doen ons best maar het kan zijn dat we deze gegevens straks niet terug kunnen zetten op de site.

Als het goed is gaat u verder niets merken van het nieuwe systeem en kunt u snel weer gebruik maken van de service die u gewend bent.

Met dank voor uw geduld en een hartelijke groet,

Team Vrienden op de Fiets